Поскъпва или поевтинява Гражданска отговорност?

Задължителната застраховка не поскъпна, както се говореше дълго време, а напротив – поевтиня. Дали непредвидими пазарни процеси опровергаха прогнозата, или става дума за дезинформация?

Застрахователите считаха, че поскъпване на полиците ще има заради изравняването на лимитите с тези в ЕС. Представителни фигури от бизнеса твърдяха и друго – че събраните суми по премиите са по-малко от платените и заделените за изплащане пари, застрахователите работят на загуба. В крайна сметка те прогнозираха в средата на годината, че цената на „Гражданска отговорност” до края на 2012 г. ще се увеличи с 10%. И поскъпването ще продължи през следващите години.

Като причина за вдигането на цената се сочеха големите разходи на Гаранционния фонд по щетите на чужди граждани от ЕС, направени от наши автомобили извън страната. Говореше се дори, че може да се покачат вноските от полиците във фонда. Въпреки всичките тези фактори, в момента се случва друго - задължителната застраховка поевтиня. Водещи компании свалиха цените на „Гражданска отговорност”. Те преразглеждат ценовата си политика, тъй като в последните месеци на годината се сключват най-много полици по задължителната застраховка и конкуренцията се засилва. Всеки застраховател решава как да променя стойността на премиите и някои от големите компании предпочитат да я намалят и да привлекат повече клиенти, отколкото да поддържат висока цена.

Пазарният механизъм, основан на търсенето и предлагането, си каза думата в интерес на потребителите на застрахователни услуги. Мнозина коментират, че всяка година се получава едно и също нещо. Практика е всички застрахователи първо да обявяват, че ще увеличат цените на полиците, а в края на годината правят промоции.

Колкото до проверките от страна на държавата – явно не са достатъчни. Една четвърт от автомобилите все още не са застраховани. Но и в другите страни от Евросъюза също има доста коли без „Гражданска отговорност”. В Южна Италия например едва 50% са направили задължителната застраховка.

Последни Новини

Поскъпва или поевтинява Гражданска отговорност?

Задължителната застраховка не поскъпна, както се говореше дълго време, а напротив – поевтиня. Дали непредвидими пазарни процеси опровергаха прогнозата, или става дума за дезинформация?

БулИнс нови цени по гражданска отговорност

От 07.11.2012 г Бул Инс пуснаха нова тарифа по гражданска отговорност. Новото е, че компанията вкара трети регион при тарифирането и отстъпка за МПС над 15 годин.

Отстъпки за държавни служители по гражданска отговорност

Отстъпки по застраховка гражданска отговорност за учители, доктори, медицински сестри, военни, полицаи, служители в кметства, служители в общинска администрация, служители в областна администрация, служители в министерства, служители в държавни фирми, други държавни служители.

Гражданска отговорност Електронна полица

От 27.07.2011 официално се издават само електронни полици "Гражданска отговорност" на МПС.

Застрахователите трябва да променят общите условия по полиците за Автокаско

На 05.07.2011 в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Кодекса за застраховането, които бяха приети от Народното събрание на 22 юни.

Отпадат стикерите за гражданска отговорност

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене промените в Кодекса за застраховането, а именно - да отпаднат стикерите към застраховка "Гражданска отговорност".

Гражданска отговорност ще се прави еднократно

Задължителната едногодишна застраховка Гражданска отговорност ще се прави еднократно.

Стартира Електронна полица за Гражданска отговорност

Информационната система през която ще се издават полици по Гражданска отговорност ще стартира на 01.06.2011г

Нова информационна система за Гражданска отговорност

Нова информационна система ще следи за водачи без задължителната застраховка Гражданска отговорност.

От 1 юни стартира Електронна полица за Гражданска отговорност

Системата за електронна полица за задължителна застраховка Гражданска отговорност трябва да заработи от 1 юни.